• Ken je deze workshop al?

    Plek voor je volgende stap!

    Ben je toe aan een volgende stap in jouw persoonlijke of professionele leven? En ben je benieuwd wat voor inzichten Systemisch Werken en andere stromingen jou h Lees meer

De cirkel is rond

8 oktober 2019

Het was op een mooie dag in het jaar 1991 dat mijn moeder me adviseerde om maar eens met Wibe Veenbaas te gaan praten. Ik was toen 28 en liep behoorlijk vast. Ik twijfelde over mijn koers en hoe die te vinden. Ik volgde haar advies op en zo ontmoette ik Wibe in zijn trainingsruimte in Overvecht. Wibe raakte mij meteen met zijn vragen. Hij liet mij nadenken over wat in mijn geschiedenis maakte dat ik mijn koers kwijt was. Ik herinner mij nog goed hoe hij mij begeleidde met het lopen van mijn tijdlijn. Met mijn ogen dicht stapje voor stapje teruglopen in de tijd op een denkbeeldige lijn en stilstaan bij die belangrijke momenten in mijn leven, die maakten dat ik mijn eigen koers niet vinden kon.

Na een stevige buiklanding in 2009 zocht ik wederom contact met Wibe en vervolgde mijn reis bij Phoenix. Ik volgde de workshop Mannenkracht, de 3-jarige, Systemisch Werk, De maskermaker en Professionele Begeleiding van Organisaties. Wederom was Phoenix een belangrijke plek voor mij waar ik thuis kon komen, kon leren, kon vallen en weer opstaan. 

Sinds juli ben ik zelf trainer van Phoenix en zo ontmoette Wibe weer, maar nu als collega-trainer. In de aanloop naar mijn aanstelling had ik een mooi gesprek met hem en weer stimuleerde hij mij, ditmaal om tevoorschijn te komen als trainer en mensen met mijn sprankeling uit te nodigen en te raken. Ik kon zo de uitnodiging voelen om als trainer én te leren én mijn inzichten en ervaringen door te geven.

Een aantal weken geleden vroeg mijn 86-jarige moeder mij om even te gaan zitten. Ze wilde mij wat vragen. Ze vertelde dat ze behoefte had aan reflectie, aan rust, ze wilde dingen van vroeger opruimen zonder er al te diep in te willen gaan. Of ik nog iemand wist die haar daarbij zou kunnen begeleiden. Ik was even stil en voelde de ontroering in mijn lijf. Ik ging haar nu, na 28 jaar, hetzelfde advies geven als zij mij ooit gaf. Ik antwoordde dat ze maar eens met Wibe Veenbaas moest gaan praten. Het eerste gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden.

  • Pieter Berger

    "Diep van binnen is ieder mens intact" Lees meer