• Ken je deze opleiding al?

    Supervisie voor alumni PBO

    Op veler verzoek: vier terugkomdagen voor alumni van de opleiding Professionele Begeleiding van Organisaties. Lees meer

Ik wens niks...

29 oktober 2018

In mijn overvolle week plan ik een vrije dag. Niet veel later loop ik in alle rust over de Boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Al gauw geraakt en geïnspireerd door de prachtige beelden en verhalen over zijn leven. Schoolkinderen hebben gebedstrommels geknutseld en beschilderd; uiteraard met wensen. ‘Vrede, geluk, geen ruzie meer.’ Gelukkig ook een simpel ‘ik wil op ballet of winnen met voetbal’. Maar deze tekst springt eruit: met flinke hanenpoten staat er ‘ik wens niks!’

Ik glimlach. Het is zo herkenbaar. Dit zijn de kinderen die ik begeleid in mijn praktijk voor rouw. Kinderen die de dood kennen en ermee leven en overleven. De kinderen en jongeren over wie ik vertel in mijn workshopToveren in het donker, waar ik inga op de rouwtaken, de reacties per leeftijd en vooral hoe het verhaal een ingang kan zijn om hen op weg te helpen en een context te bieden voor wat niet over gaat.

Hoe wens je nog iets als de dood zijn inslag doet? Natuurlijk kijken ouders, leerkrachten en leerlingbegeleiders met argusogen of het wel goed met je gaat. Persoonlijk en professioneel krijg je extra aandacht: op het schoolplein of je alweer speelt, een onvoldoende voor wiskunde wordt gladgestreken. En thuis bij het naar bed gaan word je misschien wel plat geknuffeld of je grote mond je snel vergeven. Om je iets te doen vergeten, om zachte troost bieden, het niet erger te maken.
Het kind of de jongere wijkt niet. Het zoekt zijn eigen route. Door moeilijk te doen, te spijbelen, onzichtbaar te worden of nergens zin in te hebben.

‘Ik wens niks’, het is glashelder - daar begint de reis!

  • Joke Goudswaard

    "Licht en schaduw samen, dat is zo mooi!" Lees meer