• Ken je deze workshop al?

    Moeder en dochter, terug naar je vrouwelijke bron

    De moeder is voor het meisje de eerste persoon op wie het zich richt. Hoe kun je kracht en verbinding ervaren door de inordening in de rij van vrouwen? Dochters Lees meer

Tuinieren of slagen voor je CTA?

20 juni 2019

'Pass, pass, certify, pass', met deze bevrijdende woorden hoor ik dat ik geslaagd ben. Ze klinken nog na in mijn oren. De board van vier mensen die mij het mondeling examen voor het CTA (Certified Transactional Analyst) hebben afgenomen, applaudisseren. Ik neem het applaus in mij op en bedank hen. Terwijl ik in de richting van de deur naar buiten loop, laat ik de jaren die ik heb geïnvesteerd in dit moment aan mij voorbij gaan. Nietsvermoedend doe ik de deur open en loop ik zo in de armen van Sander Reinalda, die mij voor een groot deel heeft opgeleid in de Transactionele Analyse. Naast hem staat mijn supervisor Roos Ikelaar die met mij haar laatste CTA-kandidaat aflevert.

Ik zal nooit meer vergeten hoe ik bij mijn eerste kennismaking met een van de kernconcepten in de TA thuiskwam: dus zo werkt het! TA maakt de psychologische ontwikkeling van de mens tastbaar; ik kan het begrijpen én ervaren. Ik werd mij ervan bewust dat ik als kind had besloten tot een manier van zijn en doen in deze wereld. En dat ik dit als volwassene nog steeds deed (en doe) en er in vastliep. Aan de hand van TA kan ik mij nu verplaatsen in de werkelijkheid van het kind dat ik ooit was en het respectvol meenemen in een nieuwe richting.

Ik ben opgevoed met de visie dat we leven in een tijd waarin de mens de consequenties van zijn handelen heeft te nemen en hiervoor zelfstandig de werkelijkheid kan onderzoeken. TA geeft mij een methode en kader om deze, mij met de paplepel ingegoten, visie handen en voeten te geven. Voor mijzelf en in de ontmoeting met de ander. Het is mijn aspiratie om zo veel mogelijk mensen mee te nemen in deze ervaring die TA te bieden heeft.

TA is ontwikkeld door en onder leiding van Eric Berne. Wat TA voor mij betekent zegt Berne zelf het mooist in zijn boek What do you say after you say hello? Berne beschrijft poëtisch hoe alle mensen hun geheime tuinen hebben en hoe zij de poorten daarvan bewaken tegen het misbruik van de buitenwereld. De geheime tuinen staan voor wat zij zouden doen als ze hun verlangen konden leven. Wat gebeurt er in jouw leven dat de bloemen doet verdorren of juist water geeft?

Een doel van TA is dat mensen de tuinen van hun aspiraties kunnen openen voor de wereld.

Welke tuin van jou mag open? Stel je eens voor...

  • Alex Lagas

    "Doorgeven wat ik heb aangenomen" Lees meer