• Ken je deze opleiding al?

    Professionele Begeleiding van Organisaties

    De kern van deze opleiding is leren op identiteitsniveau gezondheidsbevorderend te werken met mensen in grote systemen. Hiermee wordt bedoeld: met aandacht en r Lees meer

Oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht

1 mei 2017

Vandaag kwam het Nationaal Ereveld Loenen even tot leven. Vijfhonderd oorlogsslachtoffers kregen een gezicht door middel van representanten.

Dit jaar kwamen er ook zeven ereveldkruizen per boot uit Java over ter nagedachtenis aan de bijna 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die op erevelden in voormalig Nederlands-Indië begraven liggen. Morten Hjort leverde een bijdrage aan de openingsceremonie van Ereveld Vol Leven en aan de documentaire die wordt uitgezonden op 4 mei aanstaande.

Morten over de impact van de oorlog op ons mensen, nu: 'Er keren veel gewonde mensen terug uit een oorlog. Gewond op allerlei manieren. Dat wordt ongewild en onbewust doorgegeven aan volgende generaties. Ouders verzwijgen de moeilijke verhalen en kinderen stellen hun vragen niet uit loyaliteit, omdat ze voelen dat het te pijnlijk is. Deze kinderen geven dit weer onbewust door aan hun kinderen. Daarmee worden wij deel van een groter verhaal wat wij misschien niet direct kennen, maar ergens ook weer wel.' 

Op donderdagavond om 20.40 uur zendt RTL4 de documentaire Ereveld Vol Leven uit met beelden van dit unieke herdenkingsevenement in 2016 en 2017. In deze uitzending staan vijfentwintig persoonlijke verhalen symbool voor de diepte van elk graf; om te zeggen dat er achter elke steen een soortgelijk verhaal speelt. In de hoop daarmee verhalen op gang te brengen over wat wij lief hebben gehad en verloren zijn geraakt.