• Ken je deze workshop al?

  Contact & verbinding

  Voor eenieder die het contact met zichzelf en zijn medemensen wil verdiepen. Zodanig, dat contact maken weer energie geeft en leidt tot verbinding. Lees meer

Zoom en privacy

5 april 2020

Sinds een aantal weken verlopen al onze cursusdagen via Zoom. We zijn blij met deze mogelijkheid om contact te houden met onze cursisten, en we krijgen er ook vragen over. Daarom zetten we onze overwegingen voor je op een rij en geven tips om veilig te zoomen. 

Waarom Zoom?

 • Zoom stelt ons in de gelegenheid om op een eenvoudige manier contact te houden met onze cursisten, op een manier die goed aansluit bij onze manier van werken. Met Zoom kunnen we zowel werken met een grote groep als met kleinere groepjes in de breakout rooms. Andere platforms hebben die mogelijkheid van schakelen tussen grote en kleine groepen niet.
 • Onze cursisten kunnen Zoom gebruiken zonder de verplichting van een account of het afgeven van privégegevens.
 • Zoom is makkelijk in het gebruik, ook voor wie niet zo handig is met de computer. Dat is iets om rekening mee te houden als je met zo veel mensen online wilt kunnen werken.

Wat is de kritiek?

De belangrijkste zorgen gaan over hoe Zoom met klantgegevens omgaat. Zo zouden er data gedeeld worden met Facebook en zou end-to-end versleuteling (encryptie) van de communicatie ontbreken. Zoom laat op 1 april jl. het volgende weten (vrij vertaald):

In een online bijeenkomst [zoals een door Phoenix georganiseerde lesdag] waarin alle deelnemers de Zoom app gebruiken, en de bijeenkomst niet wordt opgenomen [Phoenix neemt de bijeenkomsten niet op], versleutelt Zoom alle beelden, audio, delen van het scherm en chat-inhoud bij de verzendende Zoom client en wordt het niet ontsleuteld op enig punt voordat het de ontvangende Zoom client bereikt (bron: https://blog.zoom.us/wordpress/2020/04/01/facts-around-zoom-encryption-for-meetings-webinars/).

Veel van de gemelde privacyproblemen, waarvan Zoom er al meerdere in een recente update heeft aangepakt (zie ook de link hieronder), gelden bij het werken met Zoom vanuit een account. Een van de hoofdredenen voor Phoenix om voor Zoom te kiezen is de mogelijkheid die Zoom biedt om te zoomen zonder dat je een account hoeft aan te maken of privé-informatie zoals een emailadres moet geven.

Wat doet Phoenix om veilig te Zoomen?

 • Wij hebben onze Zoom app maximaal privacyvriendelijk ingesteld. Dat betekent dat wie deelneemt aan een Zoomsessie bij Phoenix, meelift op deze strenge privacy-instellingen.
 • Wij hebben een zogenaamde verwerkersovereenkomst met Zoom, een afspraak dat zij zorgvuldig zullen omgaan met de gegevens van onze medewerkers en cursisten.
 • Wij nemen de sessies niet op, de inhoud van de sessie wordt niet aan Zoom of anderen ter beschikking gesteld.
 • Wij sturen jou een uitnodiging via een externe link, buiten Zoom om, en geven geen informatie van jou aan Zoom.
 • Wij blijven ons bewust van de risico's, houden het nieuws in de gaten en zullen schakelen als dat nodig is.

Wat kun je zelf doen?

 • Zoomen kan heel goed zonder account. Maak je liever geen account aan bij Zoom of mag dat niet van je werkgever? Activeer dan de link in onze uitnodiging. Zo kun je deelnemen zonder dat je je emailadres, of welke andere privé-informatie dan ook hoeft op te geven.
 • Deel de uitnodiging niet met anderen.
 • Voer regelmatig updates uit, zowel aan je computer als aan de Zoom app. Je krijgt vanzelf een melding als er een nieuwe update is.
 • Net als andere websites gebruikt Zoom cookies om zijn diensten te analyseren en verbeteren (Google Analytics) en om bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties aan te bieden (Google Ads). Ben je hier niet van gediend? Pas dan je cookie-instellingen aan, dit doe je onderaan de homepage.

Meer lezen?

Zoom heeft een overzicht gepubliceerd van wat ze hebben gedaan aan de kritiek en wat ze nog gaan doen:

https://blog.zoom.us/wordpress/2020/04/01/a-message-to-our-users/

Andere publicaties:

https://ddma.nl/actueel/hoe-gebruik-je-zoom-op-een-zo-privacyvriendelijk-mogelijke-manier/

https://edition.cnn.com/2020/04/02/tech/zoom-ceo-apology-privacy/index.html

En hier een brief van Zoom over de belangrijkste zoomfuncties voor veilige vergaderingen.