De kracht in onze schaduw

‘Ik haat van jou!’ In ons werk met mensen worden we geconfronteerd met de schaduwzijde van de ander en die van onszelf. Onze schaduw heeft verborgen potentie: hij is een bron van kracht, energie en autonomie. Hoe zet je je schaduwkant in als kracht in het contact en help je de ander zijn schaduw als kwaliteit en kracht te nemen?

Agressie, woede en haat zijn vaak onderdeel van die schaduwzijde. Agressie is de natuurlijke kracht om voor onszelf op te komen. Woede is vurig, een beweging naar de ander toe. Haat ontstaat na diepe kwetsing, waar woede geen effect (meer) had. Haat is koud en snijdt de band met de ander door, zodat we geen pijn meer hoeven voelen. Geen emotie wordt meer onderdrukt en verafschuwd, uit angst voor de destructieve kant ervan. We zien dit terug in ‘acceptabele’ vormen zoals superioriteit, veroordeling en gebrek aan daadkracht en eigenheid.

We onderzoeken de oorsprong van deze energieën en de mogelijkheden om ermee te werken, ook vanuit het perspectief van de maskers, zodat de agressie, de woede en de haat in onszelf kunnen transformeren tot werkelijke autonomie en tot afgrenzing met een open hart.

Uitgebreide informatie Direct aanmelden

Voor wie is deze workshop?

Ervaren begeleiders die weet hebben van hun schaduwkant en zich daar persoonlijk en professioneel in willen verdiepen.

Studiepunten en accreditaties

Deze workshop is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (59 SBU/2,1 EC).

Vorm

Deze workshop duurt twee dagen.

Kosten

€ 450,00 inclusief koffie, thee en lunch.

Opleiders

  • Ruth Bellinkx

    "Kijken, kijken en dan ineens een hele nieuwe wereld zien" Lees meer

Uitgebreide informatie Direct aanmelden