Systemisch Werken in Organisaties

Over organisatiedynamieken en leiderschap

Hoe neem ik mezelf mee naar mijn werk? Dat is de vraag die centraal staat in deze workshop over Systemisch Werken in organisaties. Over plek, ordening, geven en nemen. Over voorkant en achterkant, over leiden en volgen, over winst en verlies.

Net als familiesystemen kennen organisaties systemische wetmatigheden die soms onbewust overtreden worden. Hierdoor kunnen ‘verstrikkingen’ ontstaan. Als de balans in het systeem verstoord is kan dit leiden tot demotivatie, gebrek aan verbondenheid of betrokkenheid, besluiteloosheid, ziekteverzuim, etc. Een opstelling maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in waar het eigenlijk over gaat, om nieuwe oplossingen te ontdekken en om te ervaren waar jouw leiderschap nodig is/ geroepen wordt.

Relevante vragen voor deze workshop zijn:

 • Wat kom ik tegen in mijn werk en hoe ervaar ik daarin de dynamiek van de organisatie waar ik in of voor werk?
 • Hoe kan ik hier op een andere manier (systemisch) tegenaan kijken?
 • Wat betekent dit (voor mij), en wat kan ik er in doen (persoonlijk leiderschap)?
 • Hoe werk ik hieraan, samen met gelijkgestemden? 

Werkwijze

Theorie over ‘oerwetten’ van organisaties en over leiderschap wordt afgewisseld met oefeningen en opstellingen, aan de hand van casussen en vragen die deelnemers inbrengen.

Uitgebreide informatie Direct aanmelden

Voor wie is deze workshop?

Leidinggevenden en professionals die hun persoonlijk leiderschap verder willen ontwikkelen. We verwachten van deelnemers dat ze bereid en in staat zijn hun persoonlijke (werk)situatie in te brengen.

Studiepunten en accreditaties

Deze workshop is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (48 SBU/1,7 EC).

Vorm

Deze workshop duurt twee dagen.

Kosten

€ 750,00 inclusief koffie, thee en lunch.

Opleiders

 • Manon Vos

  "Transformeren van kijken naar zien" Lees meer

 • Jaron Reisman

  "'Rijke momenten verzamelen in samenzijn met anderen, dat vind ik het mooiste wat er is'." Lees meer

Ervaringen

 • Helder, uitnodigend en uitdagend!

  Eind maart 2016 heb ik deze workshop gevolgd. Het uitgangspunt 'wat nemen we mee van onszelf (en onze geschiedenis) in organisaties' werd uitgebreid verkend. Het lijkt een open deur, maar veel van wat je meeneemt is onbewust. Je hebt er zelf last van, anderen hebben er last van en jij hebt ook last van wat anderen meebrengen uit hun geschiedenis. Uitgaande van praktijkvragen van de deelnemers werden er telkens stukjes theorie gekoppeld aan levensechte cases: heel verhelderend. Manon is ruimtegevend, uitnodigend, helder en duidelijk en soms confronterend: een hele mooie balans. Deze workshop heeft geleid tot veel zelfreflectie, inzichten en ik voel me uitgedaagd er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.
  Hans Streng

 • Een aanrader!

  Intense, indrukwekkende en leerzame workshop over het taaksysteem, het liefdessysteem en de relatie ertussen. De nawerking duurde nog weken. Manon zet haar kundigheid, kennis en intuïtie feilloos in. Zij is creatief en heeft het lef om iedereen van de groep zo te raken of een inzicht mee te geven dat hij/zij dit nog nèt aan kan. Op het juiste thema en op het scherpst van de snede maar dan op een speelse, empathische, veilige en innemende manier. In onze groep zaten zowel leidinggevenden als adviseurs/coaches, groepsdynamisch een ideale combinatie. Het onderlinge contact was verbluffend; intiem, open, kwetsbaar, intens en heftig. En, mooi dat het in een soort 'anonimiteit' blijft.
  Frances Voet

Uitgebreide informatie Direct aanmelden